Без съмнение любимият сезон на повечето хора – пролетта, е свързан със стремеж към ново и по-добро начало, привеждане в ред на живота и физическо пречистване. Докато по-често планират как да подредят къщата си през пролетта, някои хора често пренебрегват здравето си и не разбират, че точно както домовете им, така и тяхното психическо и физическо здраве се нуждаят от „пречистване“.

Какви стъпки да предприемем, така че да започнем сезона по по-здравословен начин:

Реорганизирайте съня си

Преминаването към лятно часово време създава на много от нас проблеми със съня. Ако искате да влезете в новия сезон по здравословен начин, първото нещо, което специалистите препоръчват да направите, е да „нулирате” графика си за спане. За да избегнете високи нива на стрес, умора и риска от сърдечно-съдови заболявания, реорганизирайте съня си възможно най-скоро.

Хранете се здравословно

Разнообразяването на диетата е изключително важно за осигуряване на здрави чревни бактерии, според медицински експерти. Пролетта е онова време на годината, когато можете да се възползвате максимално от изобилието на фермерски продукти. Препоръчително е да се пазарува от производители, защото храната гарантирано ще е прясна и отгледана без вредни съставки.

Разхождайте се често

Пролетното време е подходящо за чести разходки. Ако не сте извършвали никаква физическа активност скоро, трябва да започнете с поне 5 минути ходене и след това постепенно да увеличавате времето. Според водещи здравни експерти, човек трябва да ходи поне 30 минути на ден – това не само ще изгори много калории, но и ще ви позволи да усвоите ползите за здравето, които природата предлага.

Погрижете се за алергиите си

Въпреки че пролетта е сезонът, когато всичко изглежда красиво, това е и времето от годината, в което алергиите са в своя пик. И докато не можете да направите почти нищо, за да избегнете прашеца навсякъде около вас, можете да подредите дома си, за да сте сигурни, че има по-малко алергени в него. Отървете се от мухъла, праха и цъфтящите растения, за да намалите риска от алергия през този сезон.

Внимавайте с грипа и настинката

Ако си мислите, че след като зимата е свършила, не трябва да се предпазвате от грип и обикновена настинка, грешите. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията дори през април грипната активност остава доста висока и хората трябва да се пазят.

Хидратирайте се

Пиенето на много вода е от съществено значение за поддържане на идеално психическо и физическо здраве. Със затоплянето на времето през пролетта, тялото ви се дехидратира бързо, което от своя страна може да доведе до много здравословни проблеми. Това не само ще ви накара да се чувствате уморени през цялото време, но също ще се отрази на кожата ви и ще засегне дори вътрешните органи.

Откажете се от подсладените напитки

За да компенсирате загубата на вода заради затоплянето, трябва да се поддържате хидратирани през целия ден. Хидратирането на организма е важно, но трябва да уточним, че напитките с високо съдържание на захар не се препоръчват. Ако успеете да се откажете от подсладените течности, по-лесно ще поддържате кожата си здрава, а и тялото ви ще съхранява за по-дълго изпитата вода.