Магнитните бури са силни смущения на геомагнитния фон на Земята. Те са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, при което се отделя огромно количество енергия.

Когато тази енергия достигне магнитното поле на Земята, настъпват смущения в радиовръзките и в живите организми. Все повече учени са убедени, че слънчевата активност влияе на психическото и физическото здраве на хората.

Магнитните бури могат да влияят на настроенията, емоциите  и поведенческите модели при хората. Пиковете на геомагнитната активност се свързват с повишена тревожност и други психични проблеми.

 

Слънчевите изригвания се отразяват на биологичния ни часовник, тъй като епифизната жлеза в мозъка се влияе от електромагнитната дейност. Магнитните бури могат да предизвикат главоболие, сърцебиене и чувство за общо неразположение.

Влиянието на магнитните бури усещат най-силно възрастните и хората с отслабена имунна система, както и страдащите от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.

Магнитните бури влияят отрицателно върху съня, апетита и концентрацията. Ефектът от магнитните бури върху здравето може да се сравни със силно физическо натоварване или лек грип.

Здравите хора обикновено нямат никакви оплаквания от геомагнитните смущения.

Във видеото на Vbox7 разберете как можем да намалим негативното влияние на магнитните бури!