Световният фонд за дивата природа предложи серия от мерки за спасяването на морето от пластмасовите отпадъци, за да не се превърне Средиземно море в "море от пластмаса".

В доклад на асоциацията са обобщени данните от научни изследвания, пораждащи безпокойство. В Средиземно море има рекордно ниво на микропластмаса - пластмасови частици, които са по-малки от 5 мм и тровят цялата хранителна верига и застрашават човешкото здраве.

Концентрацията на микропластмасата е близо 4 пъти по-висока в Средиземно море отколкото в "континентите" от пластмасови отпадъци, открити в океаните, подчертава Световният фонд за дивата природа.

За да се променят нещата, неправителствената организация предлага международно обвързващо споразумение, за да бъдат намалени пластмасовите отпадъци или за борба с изоставените във водата материали за риболов.

Фондът призовава за увеличаване на рециклирането, събирането на отпадъци в страните по крайбрежието на морето, за забрана на всички полиетиленови торбички за еднократна употреба, както на север така и на юг, и за забрана на добавянето на микропластмасата, например в козметичните продукти или почистващите препарати през 2025 г.

Промишлеността трябва да развие алтернативи на пластмасата, "които да могат да се рециклират или да се превръщат в компост", и да произвежда неща от възобновяеми материали, се казва в доклада.

Световният фонд призовава и за "лов на пластмаса" на индивидуално ниво - използване на дървени гребени и пинсети, гъби от целулоза, биоразграждащ се конец за зъби, керамични съдове, стъклени бутилки, памучни кърпи или постелки за йога от бамбук.