Нашето човечество не знае достатъчно за обратната страна на Венера. Американски специалисти планират в разгадаването на близката ни съседка да се включи космически апарат.

Новото изобретение е проектирано да изследва неосветената страна на Венера. Името на апарата е BREEZE (Bio-inspired Ray for Extreme Environments and Zonal Explorations) и е разработен от екип от университета на Бъфало.

BREEZE представлява космически кораб, който променя формата си и размахва крила, имитирайки движението на гръдните перки на скатовете, пише DarikNews.bg. Дизайнът му позволява да "плува" през горната част на атмосферата на Венера, като използва силните ветрове за по-ефикасно придвижване.

Начинът, по който ще се захранва космическият апарат, е на принципа на слънчеви батерии. Той ще обикаля планетата на всеки 4 до 6 дни, като ще събира атмосферни проби и данни за метеорологичните модели и вулканичната активност.

BREEZE ще може да събира и информация за неосветената страна на Венера, тъй като ще прави пълни обиколки около нея. Апаратът ще остава в горната част на атмосферата на, като по този начин ще избягва горещата й повърхност и облаците от сярна киселина.

Прочетете също и:

НАСА публикува зашеметяваща снимка на галактика

Кои са тайните на Космоса