Мохамад Мостафа, фермер в ниско разположените делти на югозападен Бангладеш, възроди земеделската практика на своите предци за отглеждане на реколта на плаващи салове, тъй като покачването на моретата и бурните наводнения застрашават все повече земеделски земи.

Продължителното преовлажняване е нарастваща заплаха за семействата, които сами отглеждат храната си. Те все повече се насочват към използването на салове като платформи за създаване на разсад и отглеждане на плодове и зеленчуци, включително краставици, репички, тикви, папая и домати.

Саловете, изплетени от стъбла, осигуряват спасение за семействата по време на все по-екстремните сезони на мусоните.

„Когато бях момче, тази област беше суха земя, играехме на полето и отглеждахме ориз“, разказва 42-годишният Мостафа пред Ройтерс, предава NOVA.

Първоначално 200-годишната техника е използвана от фермерите в региона по време на сезона на наводненията, който е продължавал по близо 5 месеца всяка година. Днес районът остава под вода за 8-10 месеца в годината.

Подходът, който към момента се практикува от около 6000 фермери, може да се окаже решаващ, тъй като изменението на климата повишава морските нива и прави мусоните по-нестабилни. Саловете, чиято изработка отнема два месеца, обикновено са дълги около 6 метра и широки 1 метър, но могат да бъдат и по-големи.

Те трябва да се сменят с нови след всяка реколта.

Повече от 25% от 165-милионното население на Бангладеш живее в крайбрежната зона. Ниско разположеният Бангладеш се счита за една от най-уязвимите страни, като въздействието на покачващите се води се усложнява от бури, наводнения и ерозия.

Бангладеш беше класирана на седмо място в списъка на най-силно засегнатите от изменението на климата страни, според Глобалния индекс на климатичния риск за 2021 г.

Повишаването на морското равнище и ерозията на бреговете може да накарат Бангладеш да загуби 17% от земната си повърхност и 30% от производството на храни до 2050 г., сочи доклад на Международния валутен фонд от 2019 г.

Прочетете и:

Тежки наводнения в Индия и Бангладеш, загинали са десетки души

Причината за наводненията у нас е човешката немарливост, смята специалист

Рекордни валежи през 2022 г. в Сидни