Рекордни валежи през 2022 г. в Сидни

Отчетоха през най-големите валежни количества за последните над 160 г.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Падналите този четвъртък количества дъжд в Сидни бяха достатъчно, за да направят така, че общото количество на валежите за тази година в града официално да бъде обявено за рекордно, предават световните медии.

Между 09:00 и 12:30 часа днес местна метеорологична станция отчете валежни количества от над 27 мм, с което общото количество на дъждовете за 2022 г. към 13:10 часа местно време днес стигна 2199,8 мм, съобщиха австралийски медии.

Предишният годишен рекорд е от 1950 г., когато са измерени 2194 мм дъжд, сочи информация на Австралийската метеорологична служба.

До края на годината се очакват още силни валежи. За района на източния австралийски щат Нов Южен Уелс са в сила редица предупреждения за опасност от наводнения, включително за известната с винопроизводство долина Хънтър, както и за района на Сидни.

 

 

Щатските служби за реакция при бедствия и аварии предупредиха, че в някои части на Нов Южен Уелс се очаква само за дни да бъдат достигнати валежни количества, които обикновено падат за цял месец.

Източното крайбрежие на Австралия на няколко пъти по-рано през годината пострада от проливен дъжд и наводнения. В началото на юли придошлите води в някои части на Сидни достигнаха ниво от няколко метра.

Преди това през март също имаше тежки наводнения, от които пострадаха отново районът на Сидни, както и обширни части от щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд. Над Сидни валя непрестанно в продължение на повече от две седмици.

Тогава метеоролозите определиха падналите валежни количества като най-големите за началото на която и да е година, откакто започва да се води статистика за това през 1858 г.

Прочетете също и:

Порои, силен вятър и наводнения в Сидни

Наводненията в Австралия са национално бедствие

В Австралия регистрираха температура 50,7°C

 

Източник: БТА