Времето често е фактор в определянето на това как се чувстваме през деня. Всички можем да се съгласим, че когато се събудим, а навън грее слънце, сякаш се изпълваме с повече енергия и нямаме търпение да усетим слънчевите лъчи по кожата си.

От друга страна, през есенните и пролетните месеци, когато седмици наред виждаме само дъжд и облаци, усещаме типична меланхолия и единственото, което искаме, е да се завием одеяло, да си приготвим чаша ароматен чай и да четем книга.

В това отношение котките много приличат на нас. Те са чувствителни животни и лошото време може да ги направи по-унили и поспаливи. Благодарение на DogsAndCats.bg разбираме как мъркащите приятели се влияят често от околната среда и времето:

Котките наблюдават всичко

Мъркащите домашни любимци прекарват доста голяма част от времето си като гледат в „нищото“, през прозореца или наблюдават вас. След следят толкова съсредоточено средата, слушат внимателно за звуци, търсят миризми, е съвсем нормално инстинктите им да работят по-силно, когато става дума и за времето.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Котките чувстват тъга през зимата

Сезонната депресия е широко известно състояние, много хора изпитват с настъпването на зимата. Това е нормално, тъй като времето се променя, денят става по-къс и нивата на мелатонин в тялото ни спадат.

Изследване, проведено във Великобритания установява, че около 8 милиона домашни любимци изпитват признаци на сезонна депресия. Поведението на кучета и котки се променя, като силно напомня на това, което се случва с нас. Налице са умора, депресивно настроение и липса на енергия.

Макар мъркащите приятели да не излизат навън, котките обичат да им е топло и със сигурност през мрачните дни могат да търсят вашите завивки, дреха, която сте оставили на стола или пък по-топлите зони в дома.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Бурите и гръмотевиците плашат котките

Гръмотевичните бури могат да изплашат дори хората, какво остава да кажем за животните. Още повече, че те чуват звука много по-силно от нас, заради по-развития слух. Котките са изключително чувствителни на звуци и могат много добре да определят от коя посока идва определен звук и колко далеч се намира опасността. Те със сигурност знаят преди нас, че настъпва буря, защото чуват тътена от много далеч, а ако прозорците ни са отворени – могат да усетят мириса във въздуха.

Усещат природните бедствия

От години хората се изненадват на „способностите“, които имат животните да предусещат природни бедствия. Котките са склонни да станат неспокойни или да се държат странно, когато предусещат земетресение, буря или по-сериозно бедствие. Фолклорът дори е изпълнен с много любопитни митове за това как котките предсказват времето. Например, ако котка мие двете си уши – това предвещава дъжд. А ако разшири рязко зениците си, значи настъпва промяна във времето.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Предполага се, че майките котки местят малките си, когато усетят приближаваща природна опасност. Домашната ви котка може да реагира по различни начини – да се скрие, да изглежда тъжна или пък да стане видимо тревожна.

Колкото и да е странно и дори малко плашещо, мъркащите приятели могат да предусещат неща, които ние не можем. Ако забележим котката си унила, можем да помислим за времето – навън вали, задава се буря или сняг.

Освен да развеселим домашния си любимец с игри, можем и ние да се отдадем на меланхолията от мрачното време, като се сгушим заедно на топло.