В последните 2 седмици температурите в страната са високи. Много българи избират южната ни съседка за своята лятна почивка, но всеки уикенд на ГКПП „Кулата” се образува голяма опашка за влизане в Гърция.

В горещото време най-рисково е внезапното покачване в температурата на двигателя. Често шофьорите неглижират охладителната течност, като или забравят да я проверяват, или използват течност с лошо качество, а в други случаи вместо антифриз доливат чиста вода.

„И двигателят буквално прегрява за една минута. Прегрее ли един двигател, общо взето го очаква един много скъп ремонт, а по някой път не е възможно да се ремонтира, буквално трябва да се подмени. Попадайки в задръстване, много често – например в тапите на магистралите, виждате коли отстрани, избутани в аварийната лента с отворени капаци, съответно когато стане проблем, тогава изведнъж хората се сещат, че има нещо, което се нарича охладителна система”, коментира пред NOVA Александър Бъчваров, собственик на автосервиз.

„Задължително трябва да се гледа срокът на гумите, ако има напукано, ако гумите не са в добро състояние - те трябва да се подменят, колкото и скъпо да е това, защото от това ви зависи животът”, категоричен е Бъчваров.

Освен на автомобилния двигател, горещото време може да влияе зле и на човешкия организъм. Особено когато липсва традиционната нощна прохлада.

Особено горещо е и времето в съседна Гърция. През нощта температурата в южната ни съседка остава около 30 градуса, а през деня още в ранния следобед превишава 40 градуса.

Повече по темата можете да разберете от видеото.

Прочетете също и:

Червен код за жега в понеделник

Горещото време у нас ще се задържи до средата на август

От какво се оплакват туристите у нас