Около 22:00 часа във вторник на територията на област Видин се е чул тътен, който уплашил местните жители. Към района веднага са изпратени екипи на полицията, които са направили оглед. На място няма данни за пострадали хора, за пожари, както и за нанесени материални щети.

„Не се касае за инцидент, а за природно явление. На територията на област Видин всичко е спокойно. Още снощи бяха насочени всички налични сили да обходят областта да проверят за пострадали или възникнали пожари, такива не бяха установени. Обстановката е напълно спокойна”, каза старши комисар Петър Коцин, ОДМВР-Видин, предава NOVA.

Снощи е подаден само един сигнал, от село Гомотарци, който е за това, че се е чул гръм.

„Около 23:00 часа постъпи информация от колегите от Румъния, че се касае за природно явление”, обясни старши комисар Петър Коцин.

По данни на румънските власти се касае за метеор, който се е взривил във въздуха. Проверката продължава.

Доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ обясни каква е разликата между метеор и метеорит.

„Каменни късове, които са от микрочастици до километри в диаметър, са астероиди, когато се движат в междупланетното пространство. Навлизайки в земната атмосфера, ако успеят напълно да изгорят, се наричат метеор, а ако достигнат земната повърхност – метеорит”, заяви специалистът.

По думите му обектът, който е забелязан в нощното небе вчера, е бил с размери на футболна топка.

„Средно всички такива метеори започват да горят, да се виждат, на височина от порядъка на около 100 км и на 60-70 км те вече са изгорели. Скоростта на движение на едно такова тяло е от10-20 км в секунда до над 60-70 км в секунда. Т.е. ние имаме 10-15-20 пъти по-висока скорост и именно тази скорост, на тези каменни късове, навлизайки в земната атмосфера, виждаме горящата следа. Оттам идва ярката светлина“, посочи още той.

Повече гледайте във видеото.

Още по темата:

Ярка светлина край Видин: оказа се паднал метеор