Индустриалното замърсяване води до намаляване на популацията на насекомите. Това се случва в развитите икономически държави като Северна Америка, Китай, Япония и Западна Европа.

„Има различни методи, по които се изчислява това нещо и в даден момент започнаха едни кампании, чиято основна цел беше да обърнат внимание на този проблем. За съжаление, доста хора започнаха да се занимават с неща, от които нямат представа. И се започна едно агресивно повтаряне на това, че трябва да се спасят само пчелите, които са медоносните пчели”, обясни пред NOVA Александър-Константин Йовчев, ентомолог.

Според него дори темата е започнала да се преекспонира.

„Истината е, че природата никога не може да разчита на един или няколко вида, за да се крепи на тях цялостното равновесие н екосистемата. Има огромен брой видове, които опрашват цветните растения. Те са еволюирали заедно, насекомите най-вече и цветните растения заедно еволюират”, разказа още Александър- Константин Йовчев.

Различните растения имат различни насекоми, които да ги опрашват.

„Самото растение има механизъм, по който да накара насекомото да влезе вътре в цвета. То влизайки се отърква в тичинките. По него полепва полен и съответно, влизайки в другия цвят, то вече е пренесло полена и така се извършва механизмът на опрашването”, допълни ентомологът.

Повече гледайте във видеото.

Прочетете и:

ЕС изготви план с цел да спре намаляването на популацията на пчелите

Ще загубим ли дивите пчели

Ако всички пчели изчезнат