Какви рискове за здравето крие мръсният въздух

Улиците в столицата трябва да се мият 2 пъти месечно

Темата за мръсния въздух започна все повече да вълнува обществото. Хората се питат до каква степен той е опасен за здравето и дали се предприемат мерки за контролиране на замърсяването.

Съдът задължи общината да мие улиците два пъти месечно. Проверка на NOVA обаче показа, че на столичния бул. „Асен Йорданов” праховите частици са доста над нормата.

„Това е обособено трамвайно трасе, което предстои да бъде ремонтирано. Улиците в центъра се мият активно. Във вторник ще чистим карета в различни части на столицата. Поставили сме табели, помолили сме да бъдат преместени автомобилите. Започваме и монтаж на сензорни станции, които ще предоставят информация на гражданите в реално време. Поставихме 35 филтъра за улавяне на фини прахови частици в района на „Красна поляна”. Обновихме автопарка на градския транспорт”, коментира директорът на дирекция "Климат, енергия и въздух”, Столична Община Теодора Полимерова в ефира на „Здравей, България”.

„Както институциите трябва да се грижат за чистотата на въздуха, така и гражданите трябва да го правят. Големият проблем е, че фините прахови частици са невидими. Без да бъдат направени измервания, няма как да се разбере, че въздухът е мръсен. Има два вида замърсяване – външно и вътрешно. Понякога въздухът в домовете ни е много по-опасен”, каза председателят на Сдружение "Въздух за здраве" Александър Симидчиев.

Повече информация ще научите във видеото.

Още по темата:

България е първа по смъртност заради мръсен въздух

Мръсният въздух е по-смъртоносен от цигарите

Ще ограничават трафика при мръсен въздух