„Последното регистрирано слънчево изригване е едно от най-мощните, които сме наблюдавали за този слънчев цикъл. Подобни явления не се случват често. Такива изригвания е много вероятно да причинят магнитни бури”. Това коментира в предаването „Пресечна точка” по NOVA зам.-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките доц. Петя Трифонова.

По думите ѝ астрофизиците следят отблизо Слънцето и неговата активност, защото „то е нашата звезда“.

„Изригванията стават в специфични области, които се наричат активни региони. Това, което учените наблюдават, е разположението им на слънчевия диск. Колкото повече такива активни региони има, насочени към Земята, толкова по-голяма е вероятността някоя от тях да изригне и да причини магнитна буря”, обясни доц. Трифонова.

И допълни: „При подобно изригване се изхвърля много голямо количество от заредени частици плазма. Те политат в междупланетното пространство и в рамките на 72 часа достигат до Земята. Взаимодействат със земната магнитосфера, проникват през йоносферата и смущават земното магнитно поле. Причиняват много резки и големи стойности на магнитното поле, които се усещат от хората и имат потенциала да засегнат и техниката на Земята”.

Доц. Трифонова подчерта, че не е задължително хората да усетят магнитната буря.

„Тя се усеща само от хора, които наричаме метеочувствителни. Те усещат не само от магнитната буря, но и промяната на времето, на атмосферното налягане, тоест, реагират на изменението на всякакви параметри на околната среда. Тези промени влияят на техните физиологични параметри - като кръвно, пулс, главоболие. По-опасното при магнитните бури обаче са пораженията върху техниката”, подчерта ученият.

Повече по темата гледайте във видеото.