Пожарите в Хасково тази година бяха едни от най-сериозните за последните години, тъй като обхванаха големи площи земя.

„Тази година можем да отчетем, че горите, обхванати от огъня, не са толкова много като през минали години, но за сметка на това площите, които бяха обхванати, са много сериозни”, заяви Николай Николов - директор ГД ПБЗН, пред за предаването "Събуди се".

Към момента все още няма точна статистика за унищожените площи няма, но със сигурност са стотици хиляди декари. Един от първите големи пожари беше край хасковското село Гарваново. Само дни по-късно стана ясно, че сезонът на пожарите тепърва започва и то с огромни загуби. 

Пламнаха хиляди декари жита, а огънят стигна до гората. За поредна година причина за стихията беше човешката небрежност. Няколко от големите пожари доказано бяха подпалени от земеделска техника.

До края на юли засегнатите от пожари площи бавно се увеличиха до няколко хиляди декара. Гасенето често беше затруднено не само заради труднодостъпните терени, а и заради липсата на вода.

Началото на август започна с нови 3 000 декара в пламъци в селата. На 7 август в четири общини на хасковска област беше обявено бедствено положение. Огънят затвори пътища и магистрала. 

Ден по-късно от изхвърлен фас пламна край турската граница. Дори и извиканият на място хеликоптер не помогна, а силният вятър прехвърли огъня през няколко общини. Беше евакуирано село Присъдец. Последва бедствено положение и в община Свиленград, както и евакуация на село Маточина.

В следващите седмици периодично пламваха нови пожари. Отново причината беше човешката дейност. Освен пожарникари от цялата страна, гасиха горски, военни и доброволци.

Дори и през септември пожарите не спряха. Преди дни огънят, тръгнал от Старозагорско премина в Хасковско и унищожи нови 20 000 декара.

Малко след това възрастен мъж за малко не подпали селото си и гората край него. За щастие по това време наблизо все още бяха екипите от предишния голям пожар и стихията беше спряна навреме.

Още по темата:

Как изхвърлен фас унищожи 50 000 дка земя

Продължава борбата с пожарите край Хасково

Пожарът в Старозагорско не спира да гори