Какво гласят легендите за Свети Валентин

Припомняме ви няколко интересни истории

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Според историята името на празника, който честваме на 14 февруари, идва от християнски мъченици, които носят името Валентин. В ранните списъци на светците фигурират най-малко трима светци с това име. Денят започва да се свързва с любовта през Средновековието, когато се разменят любовни послания под формата на валентинки. Прочетете три от легендите, които се свързват с Деня на влюбените:

Осъденият на смърт Валентин, влюбен в дъщерята на тъмничаря си

В една от версиите за историята на празника се разказва за Валентин, който се влюбил в дъщерята на своя тъмничар. Преди да го изпратят на бесилото, той изпраща бележка на любимата си и я подписва "от твоя Валентин". Неговият живот бил пощаден и хората разпространили историята му, като днес на празника традиционно се разменят "валентинки".

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Обезглавеният епископ Валентин

Според друга легенда Клавдий не позволявал мъжете да се женят по време на война, защото според него бракът пречил на добрите войници. Епископ Валентин пръв се противопоставил на този закон и тайно венчавал влюбените. Заради деянията си бил хвърлен в затвора и след това бил екзекутиран на 14 февруари.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Писмо в кутия

Древните римляни отправяли молитви към богинята на брака и майчинството Юнона именно на 14 февруари. Девойките, които се оглеждали за съпруг, пишели писма и ги хвърляли в дълбока кутия. Мъжът, който извади писмото на някое момиче, става неин съпруг.

Прочетете също и:

Колко празника честваме днес

Облаци и дъжд на празника на влюбените