Новата седмица започна с хладно време. В понеделник над почти цялата страна ще има значителна облачност, а слаби превалявания от дъжд се прогнозират следобед и привечер в планините и някои райони около тях в южната половина на страната.

Не се очаква силен вятър, но температурите ще са по-ниски от обичайните за април – в интервала от 10 до 15 градуса.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Понеделникът ще е най-студеният ден през седмицата. Във вторник от юг-югозапад ще започне да нахлува по-топъл въздух, с който температурите ще се повишават. Така от сряда нататък термометрите ще гонят пролетни стойности около и над 20 градуса.

Дните с валежи ще са четвъртък и неделя – очакват се краткотрайни, локални, временно интензивни превалявания с гръмотевици с потенциал за дребна градушка.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Около средата на седмицата, с нахлуването на средиземноморски въздушни маси атмосферата ще се насити с познатия прах от пустините на Северна Африка. По-значително запрашаване се очаква в Югозападна България. Така предстоящите валежи в някои райони ще са „кални”.

След преминаването на студения атмосферен фронт в неделя, от 11 април за няколко дни ще се радваме на типично априлско време с повече слънце и температури около и над 20 градуса. Между 15 и 17 април предстои нов период с валежи предимно от дъжд в равнинната част на страната.

През последното десетдневие на месеца времето ще е сравнително топло. След 25 април отново ще има вероятност за по-чести краткотрайни превалявания от дъжд. Тогава очакваме и понижение на температурите.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Средната температура през април ще бъде около и над нормата за месеца. За по-голямата част от страната тя е между 10 и 13 градуса, по високите полета и Черноморието – от 8 до 14 градуса, а в планините – между минус 5 и плюс 3 градуса.

Според прогнозите най-ниската температура през месеца ще е до минус 3 градуса, а най-високата – до 28-30 градуса.

Около и над нормата ще се задържи и месечната сума на валежите: между 30 и 75 л/кв.м в равнините и от 60 до 100 л/кв.м в планините.