Арктика се топи, при това два пъти по-бързо от останалата част на планетата. Вечната замръзналост в Арктика се простира на площ, равна на площта на Канада и САЩ, взети заедно.

В ледовете  се съдържат близо 1500 милиарда тона въглероден диоксид – два пъти повече отколкото има в атмосферата в момента.   

Климатолозите предполагат, че с напредването на климатичните промени от вечната замръзналост в атмосферата ще бъдат освободени големи количества парникови газове. Но какво ще стане, ако ледовете се разтопят рязко в течение на няколко дни?

Този вариант изследва научен проект на специалисти от университета в Колорадо, САЩ, информират световните медии.  

Според учените въглеродният диоксид в атмосферата ще се увеличи с 50%, дори и внезапното топене да обхване само 20% вечен лед. Няма ясни прогнози дали повишените количества парникови газове биха били компенсирани от поява на нова растителност, която да ги поглъща.

Единственото сигурно нещо е, че вечната замръзналост ще продължи да се топи с повишаването на температурите.  

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Преди няколко месеца Междуправителствената експертна група за климатичните промени публикува два възможни сценария.

Ако глобалното затопляне на планетата бъде ограничено до под два градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха, вечната замръзналост ще намалее с около 24% до 2100 г. Ако обаче през следващите 50 г. парниковите емисии продължат да нарастват, очакванията са да изчезнат 70% от вечните ледове.

Тези прогнози са валидни при положение, че топенето на вечния лед става постепенно.

Прочетете и:

Промените в климата може да върнат забравени болести