"Инджинюъти" – минихеликоптерът на НАСА, направи 12-ия си полет на Марс. Информационните агенции цитираха съобщението на НАСА, че полетът е проучвателен, в помощ на изследванията на роувъра "Пърсивиърънс" в кратера Джезеро.

При този полет минихеликоптерът е летял в две посоки, за да изпълни поставената задача. Снимките, изпратени на Земята, показват неговата сянка върху неравната марсианска повърхност.

Досега "Инджинюъти" е изминал общо около 2,2 км на повърхността на Червената планета в рамките на 11 полета. Към тях се добавят новите 450 метра при дванадесетия полет.

 

Китайският роувър "Чжужун" е изминал 889 м на повърхността на Марс за 3 месеца, откакто на 15 май междупланетната станция "Тянвън-1" достигна Червената планета. Роувърът вече е събрал 10 GB данни за околната среда.

"Чжужун" изследва южната част на марсианската равнина Утопия, където вероятно са се срещнали древното море и сушата.

За изследване на физическите характеристики на атмосферата на Марс роувърът е оборудван с навигационна камера, която получава данни за терена и релефа на планетата. "Чжужун" разполага и с радар, който изучава структурата на повърхностния слой и я изследва за евентуално наличие на грунтов лед, а метеорологичен измервателен уред събира данни за температура, налягане, скорост и посока на вятъра.