Канадски учени установиха, че климатичното затопляне във федералната територия Юкон в Северна Канада е най-голямото от повече от 10 000 години, информират световните медии.

След като учените направили радиовъглеродно датиране и анализирали изотопния състав на проби от вечния лед в торфени почви, станала възможно да се установят средните температури през последните 13 600 години.

Дъждовната вода преминава през торфените почви и замръзва на дълбочина около 60 см. Образуваният слой вечен лед съдържа следи от валежите – всеки сантиметър отговаря на 20 – 30 годиниКато се изследва съставът на изотопите в леда, може да се установят валежите и температурата на въздуха през определен времеви период.

Така става ясно, че през ранния холоцен летните температури били по-високи, отколкото през средния холоцен, а затоплянето през индустриалната епоха е безпрецедентно.

Учените са единодушни, че климатичните промени в Юкон са много динамични. Не е изключено климатичното затопляне да предизвика топене на вечния лед, което пък ще стане причина за  изхвърляне на още по-голямо количество въглероден диоксид в атмосферата.

Прочетете и:

Климатът на Канада се затопля по-бързо от средното за света