Кестените премахват лошата енергия

Освен това действат успокояващо

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Всяка есен парковете се изпълват с кестени, а ние сме свикнали да взимаме по няколко, за да ги сложим в гардероба за защита от молци. Но за какво друго могат да ни бъдат полезни?

Кестените регулират енергийните вибрации, премахват лошата енергия, действат релаксиращо и подобряват качеството на съня. Ако носим дори един в джоба си, той може да намали вредното въздействие на мобилните телефони и други устройства. 

В миналото много култури са смятали дървото кестен за магическо, защото листата му приличат на формата на човешката длан. Прабългарите събирали много от тези ядки и ги слагали в юртите си, за да се пазят от зли сили. Често се е смятало, че ако някой заспи под кестеново дърво, може да има пророчески сънища.

Консумацията на тези ядки е изключително полезна заради ниското съдържание на калории и липсата на глутен. В тях има голямо количество минерали и витамини (най-вече от група В). Източник са на много фибри и нишесте. 

Редовната консумация на кестени подобрява функцията на костите и ставите, кръвоносната и храносмилателната система. Тези ядки предпазват от редица заболявания и носят много ползи за здравето.