Климатичните промени застрашават хранителните вериги

Глобалното затопляне променя метаболитните разходи на организмите

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На фона на продължаващото затопляне на планетата хранителните вериги ще стават все по-малко ефективни – това е изводът от изследване на британски университетски учени. Все по-малко енергия ще се отделя от дъното на хранителната пирамида към върха ѝ.

Учените достигат до този извод, след като отчитат влиянието на температурата върху движението на енергия от едноклетъчни водорасли (фитопланктон) към микроскопичните организми (зоопланктон), които се хранят с тях. Оказва се, че енергийният трансфер от фитопланктона към зоопланктона намалява с 56% при повишаване на температурата с 4 градуса по Целзий.

Фитопланктонът и зоопланктонът са основата на хранителните вериги, които поддържат сладководните и морските екосистеми.

Новото изследване хвърля светлина върху недооценено последствие от глобалното затопляне – ако този ефект се прояви в естествените екосистеми, то последствията за по-големите животни по върховете на хранителните вериги могат да бъдат сериозни.

Прочетете и:

Вкусът на бирата ще пострада заради климатичните промени

7-те най-големи апокалипсиса в историята на Земята