Учени от Масачузетския технологичен институт и университетите в Принстън и Харвард се опитаха да разберат кое ниво на емисиите аерозоли в атмосферата е безопасно – от една страна, слънчевата светлина да може да се отразява, но и да се намали глобалното затопляне – от друга.

Те направили климатичен модел на екстремните дъждове и тропическите бури с цел да проучат ефекта от геоинженерството в различни райони на Земята.

Геоинженерството е единственият ефикасен метод за борба с последствията от климатичните промени, без да се нанесат вреди на околната среда. 

Оказало се, че ако глобалните температури се намалят наполовина чрез нарочно изхвърляне на аерозоли, това би охладило планетата, би смекчило ефекта от промените във водоснабдяването и би компенсирало нарастването на стихийните бедствия.

Що се отнася до очакваните негативни последствия от геоинженерството, те биха се отразили върху едва 0,5% от територията на планетата, което е пренебрежимо малко. Освен това става дума за райони, които се характеризират с устойчивост към глобалното затопляне.

Заключението на специалистите е че за да се предотврати отрицателният ефект от изхвърлянето на аерозоли в атмосферата, е нужно да се прецени допустимото им количество.

Прочетете и:

Летата ще станат по-горещи в края на века

Топенето на ледниците в Хималаите ще засегне милиони

2018 е четвъртата най-топла година