В следващите дни ще вали често, но валежите няма да са постоянни.

„През втората половина на следващата седмица ще се разредят като часове на валежи. Ще имаме и повече слънце. По-силно ще вали в понеделник в цялата страна, когато очакванията са да паднат 20-30 литра на кв.м. ”, заяви климатологът Симеон Матев в ефира на „Събуди се”.

Причина за лошото време е циклон, който се е зародил над Либия и Тунис, а в момента се е насочил към Балканите. Интересното е, че той бързо ще отиде на север и ще донесе дъжд в района. За България важното е, че той ще отмине бързо.

В планините все още снежната покривка е голяма и този уикенд вероятно е последният, в който любителите на зимните спортове могат да се възползват от снега в зимните курорти. Пистите на Витоша, Боровец и Мальовица са отворени.

„По високите части на планините действително има огромно количество сняг, който ще започне да се топи. Експертите правилно са взели проби, за да прогнозират колко вода ще се получи от снега. Има ли сняг, има опасност и от лавини. Но за разлика от предишните дни, когато валя нов сняг, сега опасността е над 2000 м”, казва още Матев.

В неделя времето също ще остане облачно, а превалявания ще има на много места. Повече дъжд ще падне над северозападните райони на страната.

Температурите слабо ще се понижат, но времето все още остава хладно за средата на април.

В понеделник се очакват интензивни валежи, има опасност да паднат значителни количества в Централна и Източна България. Съществува и риск от бързо повишаване на речните нива.

Дъждовно ще бъде и във вторник, но още в сряда облаците ще запознат да се разсейват, а температурите ще тръгнат нагоре. Очаква се в четвъртък на места да се затопли до 20 градуса.

Още за времето:

Знаете ли тези факти за дъжда

Кораловите рифове край Хаваи са застрашени от поройните дъждове