Вече се намираме в разгара на лятото, а природата ни е осигурила богато изобилие от плодове и зеленчуци. Сготвени или сурови, ние задължително трябва да се възползваме от тези продукти. Вижте кои са тези натурални източници на виатмини и минерали, които са лишени от калории, но са наситени с фибри и засищащи полези вещества, за които ни съветват авторите от Edna.bg.

Череши

Купичка от червените плодчета съдържа само 87 калории. Похапвайте череши три-четири пъти седмично и за лятото може да отслабнете с 2-3 кг. Черешите са пълни с антиоксиданти, които помагат за унищожаването на раковите клетки. Освен това те понижават на производството на вредния холестерол.

Смокини

Този суперплод добива все по-широка популярност. В него има фибри, калий, фолиева киселина и витамини. Комбинацията им е благоприятна за здравето на сърцето. Въпреки изумително сладкия му вкус, летния плод е нискокалоричен, но успешно притъпява чувството на глад и жажда.

Ягоди

Вкусни и идеални за закуска. Те са пълни с полезни хранителни вещества - от омега-3 мастни киселини до борещите се с рака полифеноли. Половин купичка ягоди ни осигурява над 70% от дневната доза витамин С. Освен това носи още фибри и внушителен брой антиоксиданти – какво по-хубаво от това.

Боровинки

Почти без никакви калории, боровинките подобряват кръвообращението и ограничават щетите от свободните радикали. Те регенерират клетките и тъканите. Вкусните плодчета могат да се добавят в овесените ядки, пълнозърнестите мъфини и дори ястията – смелете ги на пюре и ги сервирайте като десерт в купичка. Един от най-полезните боровинки са тези, набрани в планината. Така освен движение, ще си осигурите и една истински полезна храна.

Къпини

В купичка къпини има едва 62 калории, малко захари и никакви мазнини. Те обаче съдържат фибри, които ни поддържат слаби. Чудесен източник са и на манган, който е един труден за набавяне минирал. Той помага на мускулните клетки да поглъщат и изгарят мазнините. Купичка къпини на ден сваля до 5 кг от теглото ни годишно.

Диня и пъпеш

Задължителна закуска за лятото. Динята има малко калории, но е богата на ликопен – задължителен за красотата. Пъпешът от своя страна е изключително засищащ – половин чиния засища глада. Освен това носи огромно дози витамин А.

Сливи

Цели, сушени, пюрирани – сливите винаги са с ниско съдържание на калории. Добър източник на диетични фибри и витамин С, те са перфектни както за закуска, така и за похапване между храненията. Сливите подобряват перисталтиката и потискат апетита за дълго.

Зелен фасул

Половин купичка зелен фасул към вечерята ще ви накара да се почувствате сити много по-бързо. Дори малко количество от продукта засищат глада за най-малко 3 часа напред. Причина са омега-3 мастните киселини, магнезият и фибрите в зеления фасул.

Магданоз

Билката често остава пренебрегната за сметка на останалите летни изкушения. Но само в купичка магданоз се съдържат 984 мг витамин К. Той помага на тялото да се отърве от задържане на течности и се справя с подуването. Това допринася за свалянето на над килограм от излишната вода, задържана в тялото. Магданозът се използва за салати, сосове, омлети, супи, ястия – навсякъде, където натуралният му вкус кореспондира с останалите съставки.

Тиквички

Половин купичка тиквички съдържа 80 калории. С нея си осигурявате основни витамини и минерали, включително магнезий, калий и мед. Идеални за гарнитури, супи и предястия.