Според Световната здравна организация съвсем скоро ще бъде възможно да разберем заразени ли сме с коронавирус, или не само за броени минути и то у дома. За следващите 6 месеца се предвижда да бъдат произведени 120 милиона теста на цена от около 5 долара. 

По този начин броят на изследванията ще се увеличи значително, тъй като тестът ще поставя диагноза за минути. Това от една страна ще реши проблема с недостига на лаборатории, а от друга ще намали времето за отчитане на резултати.

„Достатъчно е само да се убоде пръста и една капка кръв върху теста, две капки буфер и то тръгва. Отчита се след 10 минути. Кръвта я слагаме в центрофугата, завъртаме я и по този начин еритроцитите се отделят на дъното на епруветката. Отгоре остава една надстояща течност, която се нарича плазма. Тя има повече антитела. Ние предпочитаме да работим с плазма. Тя е по-чист продукт и отчитането е по-добро”, обясни д-р Веселин Венков, завеждащ Клинична лаборатория в МБАЛ "Вита" за предаването "Събуди се".

В тази лаборатория още от края на март се правят бързи тестове за COVID-19. При положителен резултат обаче, заразеният се съветва да си направи и PCR тест, който все още се счита за златен стандарт.

„Бързия тест, който в момента правим - антитялото, показва само, че организмът е срещнал вируса. Нищо повече. Той не може да ни каже човека преболедувал ли го е, кога го е преболедувал, в какъв стадий е в момента, заразоносител ли е - може ли да заразява околните. Имаме само един такъв сляп период - от първия до седмия ден, тогава вирусът няма все още изградени антитела. Човекът може да го има, но ние не можем да го докажем”, коментира още д-р Венков.

Бърза проверка от екипа на NOVA в интернет показва, че лесно можем да се сдобием с бърз тест. Въпреки това специалистите съветват да не правим опити и да се тестваме сами.

„Кожата ни е бариерата, която ни пази от околния свят, и затова всяко проникване през кожата, се допуска само професионалист да го прави. Затова на тях пише "за професионална употреба", обясни д-р Венков.

Ако още при появата на първите симптоми имаме възможност да си направим тест у дома, това би спомогнало за по-бързо разграничаване на COVID-19 от грип и съответно, за по-бърза изолация, обяснява заместник-директорът на Центъра по заразни и паразитни болести. Проф. Христова обаче е на мнение, че за да бъдат достоверни резултатите, предстои още работа по този вид тестове, преди да бъдат пуснати на пазара.

„Клинично, особено в началния стадий е много трудно. Тъй като и двата вируса засягат първо горния дихателен тракт. След това при по-разгърната клиника, вече има различия. Очаквано е да се комбинират, защото във всяко едно вирусно заболяване намалява имунитетът и отваря вратата за следващи заболявания - вирусни или бактериални, но се очаква това да е сравнително, все пак, много рядък случай”, казва тя.

„Данните от Южна Америка, където тъкмо по време на нашето лято, приключи тяхната зима и с това и пикът на респираторните заболявания, показа в пъти по-малък брой заболели, което се свързва донякъде с предпазните маски и дистанции - въобще противоепидемичните мерки за COVID-19. Така че очакваме и при нас, все пак, острите респираторни заболявания да са доста по-малко тази година”, надява се професорът.

Въпреки това обаче, хората трябва да бъдат по-бдителни от всякога. Проф. Христова съветва възрастните, малките деца и хората с хронични заболявания да се възползват от противогрипната ваксина.

„До края на месеца е най-доброто време, в което може да се постави, така че поне да се намали риска от второто по сериозност респираторно заболяване в нашата страна”, съветва тя.

Надеждите след това са отправени към успешното разработване на ваксина срещу вируса, към повече средства за терапия, както и към това така наречения "див" все още вирус да бъде опитомен.

Прочетете и:

Учени разкриват дали слънцето помага срещу коронавирус

Има ли връзка между мръсния въздух и смъртността от COVID-19

Пролетните алергии не повишават риска от коронавирус