Оказва се, че високата смъртност от COVID-19 и дефицитът на витамин D са пряко свързани. Това са установили учени от Северозападния университет в Илинойс, САЩ.

Специалистите са извършили анализ на статистиката от различни болници на няколко континента, която показала, че пациенти от страни с висока смъртност от коронавирус (като Италия, Испания и Великобритания) са имали ниски нива на съдържание на витамина в тялото си в сравнение с пациенти от страни, които не са толкова силно засегнати от пандемията, пишат световните медии.

Изследването подкрепя предишни проучвания на учени от болницата Queen Elizabeth Foundation и от университета в Източна Англия, чийто наблюдения се основават на сравнение на средните нива на витамин D в кръвта при жители на 20 страни в Европа.

Според авторите на новото проучване разликата в смъртността не се обяснява с качеството на здравната система, възрастовия състав на населението или обема на тестовете за COVID-19. Вадим Бекман, професор по биоинженерство и ръководител на изследването, Северна Италия е сред лидерите по качество на медицината, но все още има повече смъртни случаи от коронавирус, отколкото в други страни.

Благодарение на анализите става ясно, че възпалителният процес се ускорява поради „цитокиновата буря“ - свръхреакция на имунната система към дразнител, която може да унищожи белите дробове, както и да провокира остър респираторен синдром и смърт при пациенти.

"Цитокинова буря" всъщност е внезапен отговор на имунната система към дразнител като вируса, а не увреждане на белите дробове от самия вирус, което в повечето случаи може да причини смърт при пациенти с коронавирус", пише още в изследването.

Освен, че подсилва имунната система, витамин D има свойството и да я контролира, като не ѝ позволява да стане хиперактивна, което е опасно за организма. Контролирането на нивата на витамин D при пациенти би намалило смъртността от коронавирус наполовина, категорични са учените.

Това проучване е от ключово значение за учените, за да си отговорят защо децата се разболяват по-леко или изобщо не боледуват от COVID-19.

Прочетете също и:

Не си набавяме достатъчно витамин D

Билката медуница помага на дихателните пътища

Как да различим поленова алергия от коронавирус

Тези билки укрепват имунната система