Изследователският и информационен център по цветовете Pantone, избра цвета на 2022 г. Институтът вече 22 години определя кой е „Цветът на годината“.

В началото на декември от там представиха Very Peri, цвета на растението зимзелен – особен нюанс лилаво, за който Pantone казва, че съчетава стабилното спокойствие на синьото с енергичната намеса на червеното.

 

 

За първи път от центъра създават цвета на годината, вместо да се ровят в съществуващия си архив. Това решение е било жизненоважен елемент от тазгодишния процес на подбор.

По думите на изпълнителния директор на Pantone Color Institute Леатрис Айсман, за него и екипът му е било наистина важно да измислят нов цвят, тъй като сега имат много нова визия за света.

В допълнение Айсман разказва, че Very Peri е буквално най-щастливият и най-топлият от всички нюанси на синьото. Това се дължи на червеният му оттенък, който „носи овластяващо усещане за новост“. За нея този нов цвят символизира бъдещето.

 

 

Ежегодният процес по избиране на цвят е обвързан с прецизен анализ на тенденциите. Експертите от Института всяка година се опитват да интерпретират духа на времето през призмата на теорията на цветовете – налагайки този цвят в области като мода, дизайн и интериор.

През 2020 г. от Pantone за пръв път избраха два цвята за символ на годината – Ultimate Grey и Illuminating. Единият е нюанс на сивото, а другият на жълтото. Тяхната комбинация ни донесе надежда и усещане за яркост след многобройните трудности, които сполетяха света.

Още по темата:

Кой е цветът на 2021 г.

Кой е цветът на 2020 г.