В пострадалите от земетресението райони на Турция все още има отломки от хиляди къщи. В строежа на много от тях е използван азбест. Токсичният прах е навсякъде и засяга милиони хора. Това беше доказано от изследванията, направени от екипа на „Дойче веле” на място, въпреки че турските власти отричат. Здравните експерти предупреждават, че през следващите години десетки хиляди млади хора могат да се разболеят от рак.

Огромен облак прах покрива град Хатай в южна Турция. По-голямата част от града беше засегната от земетресението през февруари. Сега, под отломките, дебне друга опасност – азбестът. Ексклузивното разследване на „Дойче веле” разкрива степента на замърсяване в региона. Експерти по околна среда в страната събраха 45 проби от прах на различни места. Резултатите сочат, че е възможна катастрофа, която да засегне милиони хора.

Турските власти обявиха, че азбестът в региона е под опасните нива. Но според Световната здравна организация дори една вдишана частица азбест може да доведе до рак на белия дроб.

Хората в Хатай опитват да живеят нормално, но са разтревожени заради праха. Както живущите, така и работниците не използват никаква защита. А азбестът може да причини мезотелиом на плеврата и рак на белите дробове за десетилетия. Постоянното излагане на прах може да доведе и до други тежки заболявания.

След два дни в Хатай екипът на „Дойче веле” се мести в Газиантеп, където специалистите взимат друга проба прах от покрива на колата, с която се придвижват. На следващия ден резултатите от лабораторията показват, че автомобилите могат да разнасят прашинки азбест на стотици километри разстояние. Подробните изследвания доказват, че жилищните квартали, почвата, листата и плодовете също имат следи от азбест.

„В следващите години ще видим десетки хиляди много млади хора да умират от онкологични заболявания. За да изчислим колко хора са били засегнати в региона, са ни нужни обективни изследвания. Официалните изказвания, в които се твърди, че няма влияние върху хората, само прикриват проблема”, коментира експертът по обществено здраве Йозкан Каан Карадаг. И призовава властите да действат бързо.

Още по темата гледайте във видеото.

Прочетете и:

13 000 са регистрираните трусове в Турция след смъртоносните земетресения

Жертвите на земетресенията в Турция и Сирия вече са над 50 000

 

Източник: NOVA