Много хора преди Коледа са изправени пред дилемата дали да купят традиционно дръвче или този път да изберат изкуствено.

Вторият вид е по-често предпочитан тъй като не се налага всеки ден да се метат падналите иглички около елхата. Освен това цената им се изплаща само до няколко години, тъй като не е необходимо всяка година да купувате нова, а и няма да се налага да излизате на студа преди празниците, за да избирате дръвче.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Много хора обаче смятат, че изкуствените елхи не са подходящ вариант, тъй като са произведени от пластмаса, а това не е екологично и замърсява околната среда. Пък и нищо не може да се сравни с невероятния аромат, който се носи от традиционната елха, както и с уюта, който създава в дома ни.

За съжаление ежегодно много дръвчета биват изсичани, за да могат да се предлагат на пазара.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

През последните години все повече популярност набират дръвчетата в саксия, тъй като ухаят страхотно, от тях не падат толкова иглички, колкото при отсечените елхи, а после можете и да ги засадите в гората. Експертите препоръчват ако купите живо коледно дръвче, да се погрижите за плавната му адаптация.

Елхите в контейнер не бива да се внасят веднага в топла стая. По-добре първо ги поставете в хладно помещение или на терасата, а после ги дръжте далеч от отоплителни уреди. Поливайте ги редовно и помнете, че трябва да предвидите време за климатизация преди да ги засадите сред природата.

Снимка: pexels Снимка: pexels

В крайна сметка елхата, която изберете, ще краси вашия дом и сами трябва да прецените каква да бъде тя. Важното е да се съхранят традициите и настроението по време на празниците с близките хора.

Прочетете също и:

Как да изберем коледна елха

Коледната песен на повече от 2 века

Време е за коледни подаръци

Какво трябва да изхвърлите преди Коледа