За 94 на сто от европейските граждани защитата на климата е приоритет, а 91% смятат, че изменението на климата е "сериозен проблем", показват данни от последната анкета на Евробарометър, пише DarikNews.bg.

Тези резултати свидетелстват, че гражданите призовават европейските и националните власти да направят повече за опазване на околната среда. Днес, 4 март, трябва да бъде представен законопроект за климата, известен като "Закон за климата".

Приоритет за 53% от анкетираните смятат, че климатичните промени са най-важният аспект на околната среда, а 46% са на мнение, че това е замърсяването.

Около 80% от гражданите на ЕС смятат, че отговорността е предимно на големи компании и индустрии, които не взимат нужните мерки за предотвратяването на климатичните промени, докато 67% мислят, че гражданите не са достатъчно активни в тази област. Една трета смятат, че трябва да променим начина, по който консумираме, за да защитим по този начин околната среда, а 31% са на мнение, че е необходимо да преосмислим как произвеждаме и търгуваме.

Повече от 3/4 от включилите се в анкетата твърдят, че екологичните проблеми имат пряко влияние върху живота и здравето им, докато 89% са загрижени за ефекта на пластмасата върху околната среда.

По въпроса за мерките, които гражданите очакват от националните и европейските власти, 72% смятат, че правителствата не правят достатъчно за околната среда и климата, а 68% са на мнение, че ЕС не прави всичко необходимо.

Мерки за облекчаване на рециклирането на пластмасата очакват 67% от гражданите, а същият брой иска намаляване на пластмасовите опаковки. Близо 88% мислят, че облеклото, което се произвежда, трябва да бъде по-трайно, а 74% от гражданите искат да насърчават повече износване на вече използвани дрехи, а не да купуват нови.

Прочетете също и:

Ще стане ли Европа въглеродно неутрална

Как в Амстердам събират пластмасовия боклук

Закон за чист въздух ще бъде приет в Дания