Колко силен е ударът от мълния

Ако видим, че приближава буря, трябва да се скрием в сграда, по-далеч от входове и прозорци

Гръмотевичните бури не са рядко явление през юни и всяка година се съобщава за пострадали заради лошото време хора. Неведнъж специалистите са казвали, че ударът от мълния е равносилен на електричество от далекопровод.

Според д-р Пенчо Пенчев, главен експерт в Дирекция „Социална и здравна политика“ в БЧК една мълния носи заряд от хиляди волтове и ампери ток, равняващи се на заряд от електропровод.

„По време на дъжд представлява сериозен проблем и пораженията от мълнии са много тежки. Температурата, която се развива, е от порядъка на десетки хиляди градуси. Продължителността на удара от мълния е между 0,1 и 1 милисекунда“, обясни той в ефира на „Пулс“.

Според него сред най-важните действия при първа помощ на поразен от мълния са да разтръскаме лявото рамо, за да проверим дали е жив.

„Ако човекът е в безсъзнание трябва да проверим дали диша. Ако не диша, се проверява дали има пулс. Ако няма пулс, трябва да започнем кардио-пулмонална реанимация“, посочи д-р Пенчев.

По думите му ако видим, че приближава буря, трябва да се скрием в сграда, по-далеч от входове и прозорци, кабели и контакти.

„Колата също е опция, защото металната обшивка на автомобила защитава. Ако сме в планината трябва да слезем на по-ниско място и да намерим заслон, но не под дървета. Не е добра опция да носим метални предмети, по-добре да използваме дъждобран“, обясни той.

Прочетете също и:

Глобално затопляне = повече мълнии

Кои са най-дъждовните места на планетата

Интересни факти за гръмотевичните бури