Кометата Ленард, дошла от края на Слънчевата система, ще се доближи на 35 млн. км до Земята и ще може да бъде наблюдавана на зазоряване със силен бинокъл или с телескоп, съобщават информационните агенции.

Според съобщение на Парижката обсерватория кометата вече е видима от няколко дни, но в неделя тя ще се доближи на четвърт от разстоянието между Земята и Слънцето. След това до края на декември ще се вижда в Южното полукълбо, но ще се забелязва по-трудно.

 


Условията за наблюдение в дните до неделя са много благоприятни, тъй като Луната е в първата си четвърт и кометата свети по-силно. С приближаването ѝ към Слънцето обаче ледът в нея ще сублимира в газ и опашката ще стане дълга няколко милиона километра.

Изчислено е, че пътуването на Ленард до тук от дълбокия космос е отнело около 35 000 г., а според астрономите от Европейската космическа агенция кометата ще напусне Слънчевата система завинаги на излизане от нея.

За сравнение кометата Ленард е с по-малка яркост от кометата Неоуайз, която премина два пъти по-близо до Слънцето през лятото на 2020 г. и се виждаше с невъоръжено око.

Кометата е наречена на астронома Грег Ленард, който я открива през януари 2021 г. с телескоп в Аризона.

Прочетете и:

Видяхте ли вече кометата Неоуайз

Защо хората мислят, че кометите носят нещастие