Лавина затрупа 19-годишен скиор в Пирин

В следващите дни лавинната опасност остава висока

Лавина падна към Бъндерица и отне живота на 19-годишно момче, съобщава NOVA.

Младият скиор, който е професионален състезател в така наречения „фрийрайд”, се е спускал в компанията на опитен планинар в един от улеите на Тодорка. Тогава ги застига снежното бедствие.

Малко преди обяд скиорите навлизат в забранена зона под връх Тодорка, а при едно от спусканията им предизвикват лавина. Тя помита 19-годишно момче.

„Това, което искам да кажа на обществото, е, че то бе оборудвано с еърбег раница, с лавинен предавател и пълен комплект, който е нужен за движение в извънпистовите зони, в които има лавинна опасност, но тези неща отново повтаряме, не ни правят безсмъртни”, заяви Наско Уков, ПСС – Банско.  

Известно е, че загиналият младеж е имал опит в извънпистовото каране, въпреки крехката си възраст. Мощната лавина обаче буквално е разкъсала презрамките на еърбега му и той е бил затрупан. Лавинният предавател се е активирал и скиорът бързо е бил открит и изровен, но травмите му са били много сериозни.

От Българската лавинна асоциация предупредиха, че лавинната опасност в планината в момента е много висока.

„Имало ли е вятър, какъв е бил вятърът, имало ли е натоварване допълнително на снежната покривка. Условията днес особено бяха изключително комплексни, сложни”, обясни Росица Михайлова, председател на Българската лавинна асоциация.

От Асоциацията предупреждават, че лавинната опасност важи не само за скиори и сноубордисти, но и за обикновените туристи, които тръгват на зимни преходи.

„Аз съм виждала хора, които тръгват за хижа Вихрен зимата по маркиран маршрут и се объркват и не взимат зимната пътека, взимат лятната пътека, която минава под една от най-големите лавини тук в планината”, обясни Михайлова.

Лавинната опасност остава висока и в следващите дни. На Витоша опасността от свличане на снежни маси е най-голяма в района на скалния масив „Комините”, както и по стръмния склон, неслучайно наречен „Лавината”. В Рила са опасни улеите около Седемте езера, стръмните склонове под Мальовица и Мусала, а в Пирин – по улеите под връх Тодорка, както и склона „Чашата”.

Степента на лавиноопасност винаги зависи от температурите, вятъра и конкретната метеорологична обстановка. Най-добрият съвет е да се следи информацията на Планинската спасителна служба.

От там предупреждават, че лавинната опасност в планините продължава да е висока, условията стават по-тежки, а се очаква и нов снеговалеж.

Прочетете също и:

Жена оцеля при безпрецедентни условия в Рила

Над 2600 планински спасителни операции са извършени през 2020 г.

Как да оцелеем в планината през зимата