Днес православната църква отбелязва църковния празник Лазаровден, който всяка година се чества в предпоследната събота преди Великден.

По традиция днес се късат зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Връбница (Цветница).

На Лазаровден се изпълняват обичаят лазаруване и поминалните обреди. Според вярванията в Североизточна България на Връбница "разпускат, пускат умрелите" от гробовете. За да засвидетелстват почитта си към тях, се устройва Лазарската задушница.

По стари български традиции и обичаи, подготовката за Лазаровден започва отрано. По-възрастна жена, която отдавна е била посветена в лазаруването, помага на момичетата да разучат песните, които ще изпълняват, докато обикалят селото. По-голямата част от тях пеят, а останалите танцуват, тъй като Лазаровден е празник както на женската хорова песен, така и на танца, напомня DarikNews.bg.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Празничният обред днес започва рано сутринта. Момичетата се разделят на групи от по 5-6 лазарки и започват да обикалят селото, пременени в невестински дрехи.

В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите, групират се по възраст и по чети. В четата има пеячки, шеталици, една от лазарките носи кошничка с яйца. Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен и играят несключено лазарско хоро

Според народните вярвания стопанката на къщата задължително трябва да дари всяка лазарка със сурово яйце, което символизира безсмъртието. С него са се разваляли и магии и са се правели гадания за бъдещето. Счита се, че къща, която е посетена от лазарки, е щастлива и благословена.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

В българската традиция Лазаровден е празник празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Три обредни ритуала са свързани с него - лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването.

Днес имен ден празнуват Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Прочетете още:

Време за...лалета