Почервенели ледници в националния парк "Маунт Аспайъринг" на новозеландския Южен остров бяха заснети от фотографката Лиз Карлсън, която ги снимала от хеликоптер.

"Ледниците ни нямат нужда от повече битки и наистина са застрашени. Въздействието на климатичните промени се превръща в стряскаща действителност, която не можем да пренебрегваме", пише тя в блога си, научихме от DarikNews.bg.

Все още не е ясно на какво се дължи червеният цвят. Метеорологът Крис Брандолино смята, че причината може да са сажди или въглероден материал от изгорели дърва. Вероятно е и червеният прах да е дошъл от Австралия, тъй като подобно явление е наблюдавано и преди.

 

 

На континента не само, че бушуват горски пожари, но и се разразиха прашни бури. През ноември небето почервеня от такава буря, а температурата достигна 40 градуса Целзий.

Червеното покритие може да е причинено от прах, сажди или нещо съвсем различно, но независимо от това е необходимо няколко фактора да се съчетаят, за да може то да прекоси Тасманийско море и да достигне девствените новозеландски планини.

"Трябва във въздуха като начало да има прах или дим, след това вятърът да е в правилна посока. Фактът, че в Австралия имаше много пожари... мисля, че това несъмнено има роля", казва Брандолино.

Снимките са доказателство за взаимосвързаността на екосистемите на планетата ни и че замърсяването може да достигне и до най-закътаните места.

Прочетете също и:

В Сидни отново протестират срещу климатичните промени

Сняг покри Сахара

Застрашена ли е Земята от климатично бедствие