Земята е застрашена от редица промени заради глобалното затопляне, съобщават автори на изследване, публикувано в сп. "Нейчър", пише DarikNews.bg.

Повече от половината от деветте критични точки, свързани с климатичните промени и идентифицирани преди десетилетие, понастоящем са активни, предупреждаат учените от университета на Ексетър, Великобритания.

Според тях въпросните критични точки могат да действат като редица от плочки домино.

"Събарянето на една или две "климатични плочки домино" тласка Земята към други", коментира Уил Стефън от Австралийския национален университет.

"Опасяваме се, че ще стане невъзможно да спрем преобръщането на цялата редица от плочки, което може да доведе до каскада, застрашаваща съществуването на човешката цивилизация", допълва Стефън.

Сред активните критични точки са загубата на арктически воден лед и ледена покривка в Гренландия и Антарктида, топенето на вечна замръзналост, унищожаването на горите в Амазония.

"Биосферните критични точки могат да доведат до неконтролируемо освобождаване в атмосферата на въглерод, който преди това е бил складиран в Земята. Това ще ускори затоплянето и допълнително ще дестабилизира ледените покривки. Топенето им на свой ред ще доведе до необратимо покачване на морското равнище с около 10 метра", обяснява ученият.

Специалистите се обръщат с призив за предприемане на спешни мерки, за да се предотврати каскадата от промени, която застрашава планетата и човечеството.

"Безотговорно е да продължаваме да чакаме, за да видим какво ще се случи. Ситуацията е спешна. Необходими са незабавни действия", казва ръководителят на изследването Тим Лентън.

Прочетете също и:

Европейците не са информирани добре за качеството на въздуха, който дишат

Белите мечки и климатичните промени

Отмина най-горещото лято в света