Близо 33% от ледниците по света ще станат нестабилни, ако средните температури на планетата се повишат с 4 градуса. До този извод стигнаха климатолози от университета в Рединг.

Това значително би ускорило покачването на нивото на световния океан. Голяма част от специалистите се опасяват, че лицето на Земята сериозно ще се промени заради глобалното затопляне, ако не успеем да задържим повишаването на температурите около 1.5 градуса по Целзий.

Дани в подкрепа на тези твърдения са събрани от стотици компютърни модели на климата, както и от хиляди измервания, получени с помощта на различни спътници, наземни метеорологични станции и океански шамандури.

 

 

Най-напред ще пострадат полярните райони на Земята и планинските ледници. В сравнение с предишни векове температурата там се е покачила от 4 до 9 градуса. Това може да доведе до необратимо намаляване на площта им.

Първите отрицателни ефекти от ускореното топене на антарктическия лед вече са налице. През 2017 г. един от последните фрагменти от ледника Ларсен на Антарктическия полуостров се срина, в резултат на което се образува мега-айсберг с тегло трилион тона.

През следващите години този процес ще се отрази на повече от 33% от крайбрежните и морски ледници в Антарктида, обясняват учените. Те успяха да изчислят как ще се промени състоянието им, когато средната температура на Земята се повиши с 1.5, 2 и 4 градуса Целзий.

При първите 2 варианта отговарят на пълното или частично прилагане на Парижкото споразумение за климата, а третият съответства на настоящата траектория на развитие.

 

 

Според изчисленията на климатолозите 1/3 от крайбрежните ледени шелфове на Антарктика ще станат нестабилни в последния случай (4-градусово повишение на средната температура). Това ще доведе до образуването на нови мега-айсберги, както и до пълното унищожаване на тези запаси от морски лед.

Ако затоплянето остане около 2 градуса Целзий, застрашените от разпадане ледници ще са приблизително 15%.

Прочетете също и:

Световният океан търпи неблагоприятни промени

Огромно парче лед се откъсна от най-големия ледник в Гренландия

Ледниците в Нова Зеландия се топят ускорено