Европейският град с най-висока смъртност вследствие на замърсяване на въздуха с азотен диоксид (NO2) е столицата на Испания – Мадрид, това са резултатите от проучване на Барселонския институт за глобално здраве, цитирани от информационните агенции.

Досега Световната здравна организация (СЗО) препоръчваше най-много 25 микрограма фини частици (PM2,5) на кубичен метър въздух и 40 микрограма азотен диоксид (NO2), но вече има нови препоръки за качеството на въздуха в европейските градове: оптималното ниво трябва да се понижи до 15 микрограма PM2,5 и 10 микрограма NO2.

Всяка година в Европа има 114 000 случая на преждевременна смърт, които биха могли да бъдат избегнати, ако се спазват новите препоръки за качеството на въздуха на Световната здравна организация. Наложително е Европейският съюз спешно да промени законодателството си във връзка с тях.

Ако се спазват новите препоръки на СЗО, то броят на смъртните случаи би спаднал със 113% годишно в 1000 от наблюдаваните европейски градове. Освен спасен човешки живот ограничаването на замърсяването на въздуха ще подпомогне и борбата с климатичните промени.

Прочетете и:

Проучване: Замърсяването на въздуха може да увреди всеки орган в тялото

Правото на чиста вода и въздух влиза в конституцията на щата Ню Йорк

Румъния: 25 000 жертви на мръсния въздух годишно

Заради мръсния въздух ЕК дава България на съд