Паралелно с усложняващата се ситуация с разпространението на COVID-19 в страната, настъпи и сезонът на настинките. Липсата на магнезий в организма по това време на годината е критична за имунитета ни.

Специалистите са установили, че този минерал обслужва над 300 химични реакции в човешкото тяло. При неговата липса щитовидната жлеза не функционира добре, имунитетът ни намалява, а производството на кортизол и адреналин сериозно се влошава.

Магнезият се губи по време на изпотяване, затова след горещо лято тялото започва да страда от неговата липса. През есента, когато сезонните инфекции се разпространяват най-лесно, липсата на този минерал води до нисък имунен отговор.

Нещо повече – дефицитът на магнезий в тялото води до подуване, целулит и наднормено тегло. Също до по-бърза умора и повече нервност.

Най-точно можете да определите какво е нивото на магнезий във вашия организъм чрез кръвен тест.

Храните, които са най-богати на този елемент са зелените листни зеленчуци, някои видове ядки и плодове, боб, леща, грах и различни семена. Повече за тях можете да разберете от видеото на канала "Баба знае" във vbox7.