Очаква се да се формира магнитна буря през ранните часове на утрешния ден – 19 септември съобщиха от Геофизичния институт на БАН.

Повишена слънчева активност бе наблюдавана между 14 и 16 септември. Нейната кулминация настъпи с короналното изхвърляне на маса от активен регион AR3429. Изчисленията на NOAA показват, че потокът от заредени частици е с геоефективна орбита и ще навлезе в магнитосферата на Земята тази нощ. Вече се наблюдава повишаване на нивото на високо енергетични протони, информират от НИГГГ.

На слънчевия диск се наблюдават под формата на тъмни петна и няколко колонални дупки. Те изглеждат тъмни, защото са по-хладни и по-малко плътни региони от заобикалящата ги плазма.

Тези „отворени“ структури на магнитното поле позволяват на слънчевия вятър да избяга по-лесно в Космоса, което води до относително бързи потоци, които имат по-голяма възможност да проникнат през магнитосферния щит на Земята.

Тяхното присъствие показва, че през седмицата може да ни очакват и епизодични смущения на магнитното поле, причинени от евентуален високоскоростен слънчев вятър.

Прочетете също и:

Как влияят магнитните бури на психиката ни

Как Слънцето може да убие интернет

Как се отразяват магнитните бури на здравето ни