Как да станем закрилници на мечките и защо те имат нужда от такива? В "Социална мрежа" по NOVA NEWS гост беше Костадин Андонов от спасителния отряд за мечки към WWF.

По думите му, биоразнообразието е много важно и затова защо всички видове са еднакво важни. Избрали са мечките защото са доминантен вид в своите екосистеми. Те са от индикаторните видове за състоянието на цялата екосистема.

Според Андонов има неприятна тенденция – броят на мечките в България е спаднал почти двойно, което ни прави единствената страна в ЕС с такъв негативен показател. А най-големият проблем е бракониерството.

"Изхвърлянето на отпадъци и примамки от ловци кара мечките да слизат в населените места, а когато човек види мечка в задния си двор, нарамва пушката", обяснява Андонов.

Сред начините за превенция са електрически огради, овчарски кучета, репеленти, както и информираността на хората. Той заяви, че ако човек види мечка трябва да подаде сигнал на РИОСВ или на WWF.

"Мечката много рядко може да бъде опасна за човек, най-често става дума за бутане на пчелини, овошки", каза още той. Има спасителен отряд в Смолянска област, идеята е да има и на национално ниво.

В Централна Стара планина и Рило-родопския масив е главната част от популацията.

За повече информация гледайте видеото.

Прочетете и:

В Деня на Земята WWF призовава да бъдем отговорни към планетата

Нека заедно преброим врабчетата тази събота

Произведеното от човека тежи колкото флората и фауната на Земята