До края на настоящата седмица времето ще бъде пролетно-лятно. Сутрешните температури ще са високи – около 10 градуса. В котловините на Югозапада – 2-3 над нулата.

В средата на седмицата ще има временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. В неделя обаче очакваме заоблачаване и дъжд в Южна България. Това прогнозира синоптикът гл.ас. д-р Анастасия Стойчева от НИМХ в „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

По думите ѝ вятърът води до повишение на температурите.

„Имаше много високи стойности в част от Дунавската равнина, Горнотракийската низина, Хасково, Стара Загора, Монтана и Оряхово – 26 градуса. Доближават се до абсолютния екстремум от 2016 г., когато на два пъти беше подобрен абсолютният рекорд в страната – 26,6 градуса“, обясни тя.

Според Стойчева до средата на следващата седмица температурите ще са над климатичните норми, но ще има валежи, които ще компенсират сухото време досега.

„Зимата ще продължи, протяга се във времето, като обзема част от пролетните месеци. Втората половина на февруари ще има застудяване. Валежите през идната седмица ще продължат около десетина дни, а зима ще има и през март”, посочи тя.

Синоптикът изрази надежда, че бюджетът на НИМХ ще бъде преразгледан и възнагражденията ще бъдат повишени скоро.

Целия разговор гледайте във видеото.

Още за времето:

С какви темпове се затопля Средиземно море

Измериха рекордна температура в Русе

ПСС: Има опасност от лавини