Специалисти от НАСА твърдят, че МКС може да продължи да функционира най-малко до 2028 г. в отговор на съобщението на "Роскосмос", че експлоатацията на руския сегмент на МКС след 2024 г. би била рискована, съобщават информационните агенции.

От "Роскосмос" имат идея да се създаде руски пилотиран космически комплекс на ниска околоземна орбита. Възложена е подготовката до 2025 г. на първия базов модул на бъдещата станция.

Изграждането на МКС започва през 1998 г. Станцията е на ниска околоземна орбита и може да бъде видяна от Земята с невъоръжено око. Първият компонент на станцията е на орбита от 20 ноември 1998 г., а първият екипаж пристига на 2 ноември 2000 г.

Станцията е обитавана постоянно вече над 20 г., което е рекорд. МКС е е най-голямото съоръжение в космоса, изграждано през годините модул след модул. Завършена е към края на 2011 г. с изключение на руския сегмент.

Преди няколко дни неочаквано се активираха двигателите на руския модул "Наука" след скачването му с МКС. Това предизвика завъртане на 45 градуса на цялата станция. НАСА и „Роскосмос” разследват причините за инцидента.

Прочетете и:

Наистина ли раните заздравяват по-бързо в космоса отколкото на Земята

В Космоса вече има 400 отпадъка повече

Пойнт Немо – космическото гробище