Ново изследване, цитирано от световните медии, установи, че микропластмасите са навсякъде, дори високо в земната атмосферна, а благодарение на ветровете, те изминават много големи разстояния.

Микропластмасите представляват много малки фрагменти, под 5 милиметра, от пластмаси от опаковки, облекло, превозни средства и други източници. Засичани са както на сушата, така и в световния океан и във въздуха.

Учени от френския Национален център за научни изследвания са предоставили проби, събрани в станцията за дългосрочно наблюдение на голяма надморска височина – обсерваторията Пик дьо Миди във френските Пиренеи. Тя се определя като „чиста станция“ поради ограниченото влияние от местните климатични условия и околната среда.

 

 

Специалистите са анализирали 10 000 куб. метра въздух всяка седмица от началото на юни до края на октомври 2017 г. Благодарение на това са установили, че във всяка проба се съдържат микропластмаси.

Те са използвали метеорологични данни, за да изчислят траекторията на различни въздушни маси и са открили пластмасови частици от далечни места като Северна Африка и Северна Америка.

Според ръководителя на изследването Стив Алън, от университета „Далхаузи“ в Канада, частиците са били пренесени на толкова големи разстояния, защото преди това са се издигнали на много голяма височина. По думите на Алън след като микропластмасите достигнат тропосферата, те попадат на нещо като високоскоростна магистрала.

Според изследването източници на микропластмаси има още в Средиземно море и Атлантическия океан.

Прочетете и:

Българското Черноморие – едно от най-замърсените с микропластмаса

Как прането ни замърсява Северния ледовит океан с микропластмаса

Мидите са пълни с частици микропластмаса