През 2004 г. цунами, предизвикано от подводно земетресение с магнитуд 9,1 по Рихтер край Индонезия, унищожава крайбрежните общности около Индийския океан, убивайки най-малко 225 000 души в няколко страни. Огромният брой на загиналите беше отчасти е причинен от факта, че много общности не са получили ранно предупреждение, разказват от BBC, цитирани от vesti.bg.

Според разкази на очевидци минути и часове преди природното бедствие животните в поразените крайбрежни общности започнали да се държат по-различно от обикновено. Слоновете тичали към по-високо място, фламингото изоставило ниско разположените места за гнездене, а кучетата отказвали да излизат на открито.

Системи за ранно предупреждение не съществуват в много райони. През 2017 г. Световната метеорологична организация установи, че правителствата на около 100 държави, предразположени към бедствия, все още нямат такива.

Разказите за поведението на животните преди бедствия накарали някои изследователи да обърнат внимание на теорията, че те може да имат „вградени системи“, които ги предупреждават за предстоящи природни събития.

 

 

Едно от най-важните изследвания по темата е извършено преди 5 години от екип, ръководен от Мартин Викелски от Институт за поведение на животните в Германия. Проучването включило записване на моделите на движение на крави, овце и кучета във ферма в земетръсния регион Марке в Централна Италия.

Към всяко животно били прикрепени нашийници с чипове, които изпращали данни за движението му на всеки няколко минути между октомври 2016 г. и април 2017 г. През този период официалната статистика регистрирала над 18 000 земетресения в региона – от малки трусове с магнитуд 0,4 до повече от 10 земетресения с магнитуд 4 или повече (включително опустошителното земетресение в Норсия със сила 6,6).

Изследователите открили доказателства, че селскостопанските животни са започнали да променят поведението си до 20 часа преди земетресение. Всеки път, когато наблюдаваните селскостопански животни били 50% по-активни за повече от 45 минути, изследователите прогнозирали земетресение с магнитуд над 4,0. По този начин били предвидени правилно 7 от 8 труса.

Друго проучване, проведено от Викелски през 2020 г., което наблюдавало движенията на маркирани кози по вулканичните склонове на планината Етна в Сицилия, също установи, че животните имат предварително усещане за това кога Етна ще изригне.

В Южна Америка, екологът Рейчъл Грант получила подобни резултати. Тя провела биологично изследване на модели на движение на животни, използвайки специални камери в националния парк Яначага за период, който включил земетресението в Контамана с магнитуд 7,0 през 2011 г.

„Броят на животните, записани от камерите, започнал да намалява около 23 дни преди земетресението – като това се ускорило осем дни преди земетресението“, споделя Грант.

Най-важното е, че тя е открила доказателства за това, което може да предизвика промени в поведението на местните животни, под формата на серия от силни смущения в локалните атмосферни електрически заряди на всеки 2-4 минути, започвайки 2 седмици преди земетресението.

Особено голямо колебание е регистрирано около осем дни преди земетресението в Контамана – съвпадащо с началото на втория етап на изчезването на животните от полезрението.

Сега учените проучват дали тези електромагнитни смущения в атмосферата преди земетресенията могат да бъдат предупредителен знак за предстоящи трусове, които животните могат да усещат.

Земетресенията неизменно се предшестват от период, в който в дълбоките скали възникват сериозни напрежения, за които е известно, че създават електронни заряди. Тези силно подвижни електронни носители на заряд могат да преминат бързо към земната повърхност, където йонизират въздушните молекули над мястото, където се появяват. Такава йонизация е забелязана преди земетресенията по целия свят.

Вероятно животните откриват промени в електрическото поле. Много от тях съдържат големи количества желязо, което е чувствително към магнетизъм и електрически полета. Повечето животни са оборудвани със силно развит сензорен апарат, който може да разчете набор от естествени сигнали, от които може да зависи животът им – така че изглежда напълно възможно някои да предвидят и земетресения.

В документ от 2020 г. Викелски и колегите му изложили прототип за система за ранно предупреждение за земетресения, използвайки сайтове за наблюдение на активността на животните въз основа на данни от изследванията в Италия.

Междувременно Китай вече създаде такава система в град Нанин, като наблюдава поведението на животните – по-специално змиите във ферми в регион, податлив на земетресения.

Змиите притежават мощен набор от сензорни механизми, насочени към откриване на малки промени в аспектите на средата и отчасти внезапните промени в поведението на змиите и други животни, накарали властите да евакуират китайския град Хайченг през 1975 г. точно преди силно земетресение – действие, което спасило безброй животи.

„От всички същества на земята, змиите са може би най-чувствителни към земетресения. Когато земетресение е на път да се случи, змиите ще излязат от своите гнезда, дори в студената зимата.“, казал тогавашният директор на бюрото в Нанин пред China Daily през 2006 г.

Прочетете и:

Български учени с идеи как да се намали рискът от природни бедствия

7-те най-големи глобални катастрофи в историята на Земята

Изригването на вулкана в Тонга е по-мощно от атомната бомба над Хирошима