Според Рае Квон Чунг, лауреат на Нобелова награда за мир, глобалното затопляне и топенето на вечната замръзналост може да доведе до „отключване“ на нови и непознати вируси с непредсказуеми последствия за човечеството.

Рае твърди, че поради топенето на ледовете в тайгата и тундрата на Сибир, древните болести и вируси от този регион могат да се „събудят“ отново.

 

 

Нобеловият лауреат призовава да не се подценяват рисковете, свръзани с топленето на вечните ледове. Той смята, че никой не може да предвиди кой вирус, съществувал в праисторическата ера или преди стотици хиляди години, може да се появи отново.

„Те се връщат... Сигурен съм, че има всякакви вируси, с които никога досега не сме се сблъсквали", казва Рае на Източния икономически форум (EEF).

По думите му хората трябва да бъдат подготвени за подобни предизвикателства, както и за навременна реакция.

Скоро учени от Русия проведоха изследване с подобна насоченост, според което стана ясно, че затоплянето на климата може да доведе до появата на части от древни екосистеми, сред които и вируси.

 

 

Например изследователи вече съобщават, че в останките на мамути е открит антракс (наричано още „синя пъпка“, това е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация).

Източният икономически форум (EEF) се проведе между 2 и 4 септември в Далекоизточния федерален университет във Владивосток. Основната му тема през 2021 г. бяха новите възможности за Далечния изток в променящия се свят.

Прочетете и:

Каква роля играе слънцето в разпространението на вируси

Влияят ли метеорологичните условия върху разпространението на COVID-19

Има ли връзка между мръсния въздух и смъртността от COVID-19