Според италиански учени причината повечето вирусни епидемии да се разпространяват циклично през есента и зимата се дължи на Слънцето. Резултатите от изследването им са публикувани в сп."айСайънс".

Специалистите от университета в Милано са разработили теоретичен модел, според който разпространението и развитието на епидемиите е тясно свързано с количеството дневна светлина на дадено място на планетата в определено време от годината

Според ръководителя на изследването Фабрицио Никастро причината вирусните респираторни епидемии като грипа да се развиват циклично през есента и зимата само в умерените райони на северното и на южното полукълбо, се дължи на същия механизъм, който предизвиква смяната сезоните – количеството дневна слънчева радиация.

 

 

За никого не е тайна, че UV-лъчите (ултравиолетовата светлина) имат свойството да деактивират голяма част от вирусите и бактериите. UV-светлината, която идва от Слънцето, би следвало също да има дезинфекциращи свойства върху местата, които огрява. Оказва се обаче, че ефикасността на UV за деактивиране на определен вирус зависи от сезона, тъй като тя е по-силна през лятото и по-слаба през зимата.

Същата тази цикличност е еквивалентна на загубата на имунитет срещу вируса заради антигенна промяна. Комбинацията от двете е отговорна за сезонността при епидемиите.

Прочетете и:

Кои са разликите между сезонния грип и коронавируса

Морската вода спира размножаването на коронавируса

Учени разкриват дали слънцето помага срещу коронавирус

Как трябва да дезинфекцираме зимните ръкавици