Наред с пандемията от COVID-19 и усилията за опазването на мира, климатичните промени са едно от най-сериозните предизвикателства, пред които човечеството някога се е изправяло.

Учените предупреждават, че ако не бъдат взети спешни мерки, през следващите години природните бедствия ще стават все по-опасни и продължителни. (Повече за климатичните промени четете ТУК)

Някои привърженици на конспиративните теории обаче смятат, че истинската причина за немалка част от най-мощните стихии е друга. Според тях американската армия използва климатично оръжие, наречено HAARP, което може да влияе на времето и да предизвиква различни бедствия.

Какво представлява HAARP?

HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program – Програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние) е американска програма, която се занимава се с изследването на йоносферата. Тя разполага с голяма научна база в Гакона, Аляска. Именно тази изследователска станция стои в основата на редица конспиративни теории.

Програма стартира през 1993 г., когато голяма част от нейното финансиране идва от американските военновъздушни и военноморски сили, както и от Държавната агенция за отбранителни научноизследователски проекти. През 2014 г. става ясно, че програмата ще бъде прекратена до края на годината. Впоследствие собствеността на съоръженията и оборудването е прехвърлена на Университета във Феърбанкс, Аляска.

 

 

Станцията на HAARP представлява матрица от десетки кръстообразни радиоантени. Сензорите на практика работят без прекъсване и следят състоянието на йоносферата. Любопитна подробност за HAARP е, че през 80-те години на миналия век програмата първоначално била проектирана с изцяло военна цел – да се прихващат съобщения, изпращани от съветски подводници, предава vesti.bg. Това обаче станало ненужно след разпадането на СССР.

В резултат било взето решение, че станцията ще се използва основно за извършването на научни изследвания.

Най-известният уред, с който разполага HAARP, е т. нар. IRI (Ionospheric Research Instrument – Инструмент за изследване на йоносферата). Той представлява мощен радиопредавател, който работи в диапазона на високите честоти. Използва се за временно възбуждане на малки части от йоносферата. Една от целите на уреда е да се изследват възможностите за създаване на технологии за наблюдение и комуникации, които да използват тази част от атмосферата. Освен това с помощта на други инструменти, сред които високочестотни и свръхвисокочестотни радари и магнитометри, се анализират процесите, които протичат във възбудената зона.

 

 

Изследвания на йоносферата

Йоносферата е горният слой на земната атмосфера, който е съставен от електрически заредени частици, йонизирани от слънчевата радиация. Това се случва, след като електроните в обвивката на даден атом са получили достатъчно енергия, за да се отделят от тях. По този начин ядрата се превръщат в положително заредени йони.

Според редица конспиративни теории дейността на HAARP може да има апокалиптични последици, но в действителност експериментите, извършвани в йоносферата, не са опасни. Смущенията, предизвикани от изследователската станция, са хиляди пъти по-слаби от тези, причинени от явления като слънчевите изригвания.

Истината е, че въпросните смущения няма как да имат какъвто и да е ефект върху климата, защото не влияят нито на тропосферата (най-ниската част от атмосферата, в която протичат повечето климатични процеси), нито на стратосферата (намира се над тропосферата, като част от нея е озоновият слой).

Урагани, земетресения и мозъчен контрол

Според една от най-известните конспиративни теории, свързани с HAARP, базата в Аляска може да предизвиква урагани по цял свят.

През 2005 г. три мощни урагана връхлитат САЩ – Катрина, Рита и Уилма. В същата тази година HAARP получава най-голямото финансиране в своята история в размер на близо 50 млн. долара. За привържениците на тази конспиративна теория, това не е случайно съвпадение, а доказателство, че и трите урагана са предизвикани от HAARP.

Професор Умран Инан от Станфордския университет уверява, че тези твърдения са „абсолютни глупости“ и обяснява: „Въпреки че уредите, с които разполага HAARP, действително са много мощни, те не могат да влияят на времето, а и изглеждат незначителни, когато ги сравним със силата на една светкавица, например“.

 

 

Други хора смятат, че че базата може да предизвиква земетресения – като това, разтърсило Хаити през 2010 г. или трусът в Япония през март 2011 г., довел до аварията в АЕЦ „Фукушима-1“. Привържениците на теорията са на мнение, че американската армия редовно използва оръжието и го насочва срещу различни държави, въпреки че няма никакви доказателства за това.

Едва ли е необходимо да се обяснява защо подобно твърдение е неоснователно. Колкото и да е да е силен даден радиопредавател, той просто няма как да повлияе дори и малко на огромните тектонски плочи, които се движат под повърхността на нашата планета.

Трета популярна конспиративна теория за HAARP гласи, че програмата е средство за контролирането на умовете на милиони американци. Всъщност подобни твърдения има за какво ли не – от ваксините срещу COVID-19 до 5G технологиите. Повече от ясно е, че те нямат нищо общо с истината, но това не пречи да бъдат споделяни десетки пъти на ден в социалните мрежи.

Фактът, че HAARP често се оказва в центъра на всевъзможни конспиративни теории, не е особено изненадващ, коментират от vesti.bg. Достъпът до базата е ограничен, което неизбежно разпалва въображението на много хора и поражда съмнения, че там се извършва някаква опасна и строго секретна дейност.

До голяма степен теориите на конспирацията съществуват поради това, че има неща, които са неизвестни на широката общественост. Това обаче не значи, че те задължително целят да навредят на някого, а по-скоро води до извода, че някои хора предпочитат да се доверяват на слухове, вместо да проверят внимателно информацията, която получават.

Доказателства за природни бедствия, довели до трайни последствия, има от десетки хиляди години назад във времето, когато технологии не са съществували. Тогава хората най-често приписвали злощастните събития на гнева на боговете.

А истината остава една – климатичните промени със сигурност са причинени от хората, но не чрез мощни оръжия, а чрез неправилно отношение към природните ресурси. Урагани, торнадо, земетресения и други природни феномени се получават заради сложни климатични процеси и според проучванията от последните години, антропогенната дейност допринася за усилването на тяхното влияние.

Прочетете и:

Климатичните промени са факт днес, не утре или след 10 години

Последните седем години са били най-горещите в историята

Астронавт: Земята е „тъжна гледка“, погледната от Космоса

Борис Джонсън: На света му остава една минута до полунощ