Световната здравна организация предупреди в годишния си доклад, че 99% от населението по света диша замърсен въздух, в който нивата на праховите частици и на азотния двуокис надвишават определените от организацията граници, съобщават информационните агенции.

Над 7 млн. души по света умират всяка година в резултат на замърсяване на въздуха – фините прахови частици могат да попаднат в белите дробове и кръвта, да повлияят на дихателната система и да увредят сърдечно-съдовата система.

Заключенията в доклада се базират на резултатите от измервания в 6000 града от 117 държави, както и на сателитни данни.

Според СЗО са необходими субсидии за преминаване към чиста енергия в частните домакинства, тъй като димът от печки и камини е основен фактор за глобалното замърсяване на въздуха.

Азотният двуокис се генерира основно от двигателите с вътрешно горене на превозните средства и е причина за дихателни проблеми. Затова са необходими мерки и в полза на пешеходците, велосипедистите и обществения транспорт.

 

Докладът за качеството на въздуха показва разлики между по-богатите и по-бедните региони. Насоките на СЗО за допустими концентрации на прахови частици във въздуха се спазват в около 17% от градовете на страните с високи доходи.  В страните с ниски и средни доходи на населението само 1% от населените места отговарят на критериите на СЗО.

Прочетете и:

Проучване: Замърсяването на въздуха може да увреди всеки орган в тялото

50 000 европейци умират всяка година заради мръсен въздух