Мълния порази млада жена в Приморско

Съвети за действия при гръмотевична буря

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

18-годишно момиче бе ударено от мълния в Приморско. Младата жена е в кома с опасност за живота и е настанена в реанимацията на университетската болница в Бургас, предава NOVA. Други двама души са с леки наранявания.

Инцидентът станал около 17 часа във вторник, когато над града премина сериозна буря. Теодора пристигнала с приятели в града и спрели на автогарата. Тя, приятелят ѝ и още един мъж пишели двустранен протокол за лека катастрофа. Мълнията поразила момичето, което се било опряло на дърво на паркинга, но от ударната вълна са пострадали и двамата мъже, като техните травми са по-леки.

Снежана Йорданова, която е от близък хотел, оказала първа помощ до идването на линейката. След като чула мощния гръм, излязла пред хотела и видяла, че има инцидент. Чула и призивите за помощ на приятеля на пострадалата жена. Веднага започнала сърдечен масаж и обдишване.

„Правехме го през цялото време докато дойде линейката, а тя се забави доста”, каза Снежана.

По думите ѝ спешната помощ дошла от Царево, но след повече от 20 минути от подаването на сигнала.

„Имаше хора, които можеха да съдействат, но се оказахме само аз и този млад мъж под дъжда”, разказва тя.

Радослав Калчев е експерт по защита срещу мълнии. По думите му, имайки предвид, че инцидентът е станал в района на автогарата в Приморско, би трябвало там да е имало работеща мълниезащитна система.

„Ако има, тя или не е сработила, или не е достатъчно добре и правилно изградена, или просто отсъства”, коментира експертът.

Той припомни, че по време на гръмотевична буря е противопоказно да стоим под дърво или високи стълбове. Според Радослав Калчев пострадалите е трябвало да влязат вътре в автомобила, защото гумите действат като естествен изолатор за високото напрежение.

Повече вижте във видеото.

Прочетете също и:

Колко силен е ударът от мълния

Глобално затопляне = повече мълнии

Интересни факти за гръмотевичните бури