Американски физици от университета в Пенсилвания публикуваха резултатите от своите наблюдения върху мълниите, съобщават информационните агенции. За проучването физиците са използвали данни от специализиран самолет на НАСА.

Те установяват, че благодарение на мълниите в атмосферата се образуват окислителни молекули, които я пречистват от замърсители.

Концентрацията на хидроксилен радикал (ОН) и хидропероксилов радикал (НО2) се увеличава рязко не само при видими мълнии, но и при практически невидими. Тъй като при гръмотевични бури често има мълнии, то според учените тогава могат да се образуват от 2 до 16% от общия обем на молекулите хидроксилен радикал (OH) и хидропероксилен радикал (HO2) в земната атмосфера.

Заключението на изследователите е, че ролята на мълниите за изчистването на земната атмосфера не е за пренебрегване. Затова когато се оценява връзката между глобалното затопляне и честотата на гръмотевичните бури в различни климатични зони на планетата, трябва да се вземе предвид и пречистващото влияние на мълниите.

Прочетете също и:

Интересни факти за гръмотевичните бури

Коя е най-дългата мълния

Как се зараждат вулканичните мълнии

Светкавиците – красиви и опасни